Tips
aktivitet

Birth of the cool

Film/Dokumentär. Miles Davis: Birth of the cool.
Fler tips på aktiviteter.

Allt du behöver veta om tipset

Biografen Spegeln Malmö Stortorget; Malmö Malmö
Anonym

"Det finns många dimensioner av Miles Davis. Från 50-talets coola jazzkatt, via 60-talets fusion-hipster till 70-talets lätt utomjordiska funkexperiment. Och så finns det ett 80-tal också, en hel del heroin och en personlighet som väl knappast hade gått helskinnad ur metoodebatten. Jazzen har sina storheter som Charlie Parker och John Coltrane, men ingen kommer i närheten av den popstjärnestatus som Miles Davis ändå har. Det är bara att titta på det ikoniska skivomslaget till "Milestones" från 1958 för att förstå varför. På en tidsenligt formad stol sitter Miles med trumpeten i hand och tittar in i kameran iklädd en sobert grön skjorta med upprullade ärmar....Vi får följa med Miles Davis på en sejour i Paris där han för första gången blir behandlad med samma respekt som en vit man. Han dras via en romans med chanson-sångerskan Juliette Gréco in i Paris intelektuella kretsar och hamnar plötsligt på samma efterfester som Jean-Paul Sartre och Pablo Picasso. Redan på planet tillbaka till USA blir han deprimerad över att återvända till att bli en andra klassens medborgare och ganska snart dras han in i ett tungt heroinmissbruk...." Stefan Thungren Svd. 9.​8.​20

Tags: fest sång

För dig som kommer

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att se komentarerna.
Alltid något kul
att hitta på med
härliga Citypolare!
- Lisa, Citypolare
Får det lov att vara en kaka?

Vi försöker äta så lite kakor som möjligt, men vill gärna lära känna dig och hoppas därför att du vill ta en fika med oss och berätta lite mer.
Vi har en obligatoriska kaka som ser till att hålla dig inloggad. Utöver det har vi bara en kaka för att se hur du hittade till oss första gången och en som berättar lite mer om hur du använder sidan. De är valfria.